"Zdecydowaliśmy się na to, ponieważ ten wąż był zwykle używany do transportu proszków lub pyłów" - mówi menedżer produktu Torsten Gebhardt. Proces produkcyjny również został dostosowany: Wąż jest teraz klejony (a nie spawany jak wcześniej). Termoplastyczny stop wykonany z tego samego materiału co folia jest nakładany na końce, które mają zostać zgrzane - a folia jest dociskana. "Można o tym myśleć jak o klejeniu za pomocą plastiku" - mówi Gebhardt. Zaleta: folie są znacznie bardziej odporne na rozdarcia, a zgrzewy są trwalsze.
Wewnętrzna gładkość węża również została poprawiona. Podobnie jak jego poprzednik, Master-PUR Flat Food A jest wykonany z poliuretanu (PUR), ale teraz dodano trwały środek antystatyczny, który jest znacznie bardziej stabilny w dłuższej perspektywie niż konwencjonalne środki antystatyczne. Nowa rurka jest zgodna z rozporządzeniem UE nr 10/2011 i jest zatwierdzona dla kategorii żywności E (sucha żywność). W obecnej wersji ponownie znacznie poprawiono przejrzystość produktu.