W tym obszarze zastosowań oferujemy różne (zgodne) rozwiązania węży, które są zatwierdzone do kontaktu z żywnością. Wszystkie modele oferują dobrą odporność na ścieranie, elastyczność i wytrzymałość - dzięki samemu materiałowi i konstrukcji. W zależności od przenoszonego medium lub profilu wymagań można wybierać między bardzo elastycznymi, lekkimi lub cięższymi i wytrzymałymi wężami do żywności o szerokim zakresie średnic. Elektrycznie przewodzące węże spożywcze są szczególnie ważne w obszarze transportu proszków (np. mąki) - i są oczywiście dostępne w naszej ofercie. Oferujemy również węże wysokotemperaturowe lub zgodne systemy węży na obrzeżach zakładów przemysłowych.
Nasze wymagania w zakresie bezpieczeństwa i jakości oraz nasi doświadczeni pracownicy umożliwiają znalezienie dokładnie tego, czego szukasz.
Projektowanie i produkcjamateriałów
W zależności od planowanego zastosowania i oczekiwanego profilu wymagań, oferujemy lekkie lub ciężkie węże spożywcze lub węże farmaceutyczne w szerokim zakresie średnic. Nie wahaj się skontaktować z naszymi ekspertami!
Zastosowania spożywcze i farmaceutyczne Kontakt
Węże zgodne z wymaganiami przemysłu spożywczego to zazwyczaj modele wytłaczane. Nasze węże spożywcze oferują najlepszą możliwą odporność przy bardzo dobrej sprężystości i elastyczności. Posiadamy węże spożywcze o stosunkowo grubych ściankach (PU i PVC Polderflex), węże z tkaniny powlekanej, węże spiralne wytłaczane profilowo i węże penumatyczne. Szczególnie w produkcji i napełnianiu produktów, które spożywamy lub nakładamy na ciało, ważne jest, aby produkcja była jak najczystsza. Czystość sprzętu roboczego i optymalny dobór materiałów mają tutaj kluczowe znaczenie.
Materiały stosowane do produkcji węży do żywności są testowane pod kątem zawartości substancji szkodliwych i tak zwanych "wartości migracji". W tym celu testowane są płyny modelowe imitujące żywność (przykładowe media testowe na bazie płynnej, oleistej lub alkoholowej) - podzielone na grupy substancji - w celu określenia, czy i ile substancji "migruje" z materiałów do mediów. Migracja ta może zachodzić fizycznie, poprzez ścieranie lub chemicznie. reakcje między materiałami a medium.
Grupy płynów symulujących żywność (A, B, C, D, D1, D2 i E) są używane do kategoryzacji. Można z grubsza stwierdzić, że wszystkie suche towary należą do grupy płynów symulujących E, a płynne/tłuste produkty spożywcze są podzielone między A-D2.
Podczas testu płyny modelowe imitujące żywność są testowane w celu zapewnienia, że wartości migracji nie zostaną przekroczone w określonym czasie kontaktu, aby upewnić się, że medium nie jest "zanieczyszczone".
W tym wrażliwym obszarze istnieje szereg norm, które muszą spełniać stosowane materiały i produkty. W przypadku produktów, które oferujemy jako Masterflex w sektorze spożywczym i farmaceutycznym, obejmują one
- Zalecenie przejściowe KTW / TPE i certyfikat W270 dla transportu wody pitnej do +60 °C
- GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
- UE - FDA - Federalny Instytut ds.UE
- FDA
- Federalny Instytut Oceny Ryzyka, BfR Zalecenia dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żyw nością
Nasze węże spożywcze Masterflex spełniają krajowe i międzynarodowe wymogi, dzięki czemu znajdują zastosowanie w sektorze spożywczym i farmaceutycznym. Najpopularniejszymi aprobatami w Europie są na przykład rozporządzenie (UE) nr 10/2011, rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 lub FDA 21 CFR §177.2600 (materiał jest zgodny z wyżej wymienionymi przepisami FDA dotyczącymi żywności).
Nasza seria węży Master-PUR Food jest wykonana ze szczególnie wysokiej jakości poliuretanu (PU klasy spożywczej) i dlatego idealnie nadaje się do prawie wszystkich zastosowań związanych z żywnością. Cały wąż został również oficjalnie zatwierdzony przez niezależny instytut badawczy. Testy przeprowadzono zgodnie z nową dyrektywą WE 2002/72/WE, w tym z najnowszą dyrektywą zmieniającą 2008/39/WE i 975/2009. W związku z tym jesteśmy upoważnieni do oznaczania tych typów węży oficjalnym logo WE dotyczącym środków spożywczych.
Oczywiście oferujemy również odpowiednie elementy łączące do wszystkich modeli węży. Mogą one być również formowane bezpośrednio na końcach węży. W tym przypadku mówimy o systemie węży. Zalety odlewanych złączy to zoptymalizowany przepływ, lepsze zarządzanie, mniej martwej przestrzeni i dobra trwałość.
Nasza szeroko zakrojona kampania "Węże spożywcze, aby uniknąć kosztownych zagrożeń" koncentruje się na znaczeniu zaawansowanych technologicznie węży zgodnych z żywnością w przemyśle spożywczym. Zawiera ogólne informacje i prezentację odpowiednich produktów - ale także listę kontrolną i ekscytujący mini-whitepaper.
###EMAIL4LINK_TEXT###
###EMAIL4LINK_HREF###